سوزن دوزی
بافت منسوجات برای تهیهی پوشاک و زیرانداز، از جمله کارهاییست که بشر، از دوران کهن به آن پرداخته و برای اقناع کردن حس زیباییشناسانهی خود، و همچنین بالا بردن ارزش کارش، در طول زمان از روشهای مختلفی برای تزیین پارچهها استفاده کرده است؛ از بافت پارچه با نخهای رنگین یا فلزی، تا رنگرزی و چاپ روی پارچه و در نهایت، انجام رودوزی یا روکاری بر روی آن.
رودوزی به هنر دوختن نگارههای مختلف بر روی پارچههای بدون نقش با استفاده از سوزن یا قلاب و به کمک نخهای رنگین یا نخهای حاوی روکش فلزی اطلاق میشود و میتواند تمام زمینهی پارچه را بپوشاند، بخشی از پارچه را پر کند، یا این که تنها بافتی با عبور نخهای رنگین از میان تار و پود پارچه ایجاد کند.
در صورت کپی پیگرد قاونی از طریق پلیس فتا انجام خواهد شد.
کروات سوزن دوزی بلوچ قرمز
کراوات قرمز در کنار کراوات آبی یکی از پرطرفدارترین کراواتها در میان تجار معتبر و سیاستمداران بزرگ است
- نام محصول: کراوات قرمز سوزندودزی
- رنگ قالب زمینه: قرمز مشکی _ چهار رنگ
- جنس پارچه: نخ ابریشم
- زمان آماده سازی سفارش: سه هفته
- سوزن دوزی این کراوات با دست و بر اساس سفارش مشتری انجام می شود. آماده سازی هر یک از کراوات های سوزندوزی شده دست دوز، حدودا دو الی سه هفته زمان می برد. بنابراین کراوات مورد نظرتان را به موقع سفارش دهید. همچنین مطابق روال تمام فروشگاه های اینترنتی در دنیا، کار دست سفارشی ممکن است دقیقا مطابق با تصویر سایت نباشد و تا حدی تفاوت داشته باشد. این تفاوت را در هنگام سفارش کراوات مورد نظرتان در نظر داشته باشید.
کراوات قرمز با پیراهن مشکی
کراوات سوزن دوزی طوسی
- نام محصول: کراوات سوزن دودزی
- رنگ قالب زمینه: چهار رنگ
- جنس پارچه: نخ ابریشم
- زمان آماده سازی سفارش: سه هفته
- سوزن دوزی این کراوات با دست و بر اساس سفارش مشتری انجام می شود. آماده سازی هر یک از کراوات های سوزندوزی شده دست دوز، حدودا دو الی سه هفته زمان می برد. بنابراین کراوات مورد نظرتان را به موقع سفارش دهید. همچنین مطابق روال تمام فروشگاه های اینترنتی در دنیا، کار دست سفارشی ممکن است دقیقا مطابق با تصویر سایت نباشد و تا حدی تفاوت داشته باشد. این تفاوت را در هنگام سفارش کراوات مورد نظرتان در نظر داشته باشید.
هنر رودوزی
روند تکاملی هنر رودوزی برای ما چندان مشخص نیست. کهنترین نمونهی رودوزی یافت شده در جهان از حدود قرن 5-3 قبل از میلاد از چین به دست آمده و نمونهای دیگر که در سوئد یافت شده، متعلق به قرن 3- 7 میلادیست و مشخص نیست انواع دوختهایی که در پارچه به کار رفته، صرفا برای تقویت درزهای دوخته شده بوده یا میتواند به عنوان نوعی رودوزی تلقی شود. از سنگنگارهها و نوشتههای مورخینی چون هرودوت، در مورد لباسهای سوزندوزی شدهی ایران باستان میدانیم. در هر صورت نکتهی مهم این است که تزیین پارچه و منسوجات با سوزندوزی در طول تاریخ از پوشاک سلطنتی گرفته تا لباسها و اشیای مورد استفادهی روزمره، دیده شده و دوخت روی آنها علاوه بر جلوهی زیبایی که به پارچه داده، سبب استحکام و دوام آن نیز شده است.
پارچههای گلدوزی شده در سراسر جهان نشانهی ثروت و شان اجتماعی تلقی میشدند. انجام گلدوزی، مهارتی بود که حتی به دختران خانوادههای ثروتمند هم آموزش داده میشد و نشان دهندهی جایگاه اجتماعیشان بود. در مقابل بسیاری پژوهشگران به سوزندوزیها به چشم ابزاری برای مطالعهی زندگی روزمرهی زنانی نگریستهاند که قابلیت دسترسی به تحصیلات رسمی نداشته و با گلدوزی، نقش زندگیشان را بر صفحهی پارچه ثبت میکردند. به نوعی شاید بتوان گفت باورها، عقاید و فرهنگ و رسوم در سوزندوزی به نوعی خود را نشان میدهند.
در جهان اسلام نیز رودوزی هنر مهمی دانسته میشد که نشانهی موقعیت اجتماعی بالا در جوامع مسلمان بود. در شهرهای بزرگ مسلماننشین، با نخهای رنگارنگ و رشتههای طلا و نقره بر روی پرچم، لباس، دستمال، کفش، زین و یراق اسب، غلاف شمشیر و خنجر، کمربند، کیسههای چرمی و … طرحهای زیبا و ظریفی دوخته میشد که جایگاه و ثروت فرد را نشان میداد. کهنترین اثر رودوزی ایرانی باقیمانده، متعلق به دوران سلجوقیست. تا دورهی ایلخانی، نساجی و رودوزی با تاثیر از هنر دوران ساسانی انجام میشد، اما پس از آن این صنعت دگرگون شد و انواع رودوزی از جمله زریدوزی، پولکدوزی، ملیلهدوزی و گلابتوندوزی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفت. در آثار دوران بعدی، تکامل دوخت و طرحها و نقشهای ظریف را بر آثار شاهدیم که در دوران صفوی و قاجار به اوج خود رسیده و تا امروز نیز ادامه یافته است.
امروز، شاید سوزندوزی در زندگی شهرنشینی ما کاربرد چندانی نداشته باشد و بیشتر به بافت و دوختهای ماشینی رضایت داده باشیم، اما هنوز در فرهنگ سنتی و محلی برخی اقوام هموطنمان، تزیین با دوخت، بخشی جدانشدنی از پوشاک، و به تبع آن از هویت و فرهنگ آنهاست، هویتی که روایتگر تبار و تجارب تاریخی مشترک و سرچشمهی فرهنگی هر قوم است و بین افراد آن جامعه تعلق و انسجام ایجاد کرده، و آنها را از جوامع و اقوام دیگر متمایز میسازد.
از جمله اقوامی که امروزه نیز مانند گذشته از سوزندوزی در تزیین پوشاک سنتیاش استفاده میکند و هویت قومیاش را با آن تداوم میبخشد، قوم بلوچ است. بلوچها اقوامی ایرانیتبار و ساکن بلوچستانند. منطقهای در جنوب شرقی ایران و نزدیک مرز پاکستان که نخستین بار در کتیبهی داریوش در بیستون با عنوان یکی از ساتراپهای هخامنشیان به نام «مکا» ثبت شده و طبق منابع، از دوران ساسانی به عنوان «مکوران» یا «مُکران» از آن یاد شده است. اقوام بلوچ احتمالا در دوران سلجوقی از نواحی کرمان به سمت مکران کوچیدهاند و از سدهی چهارم هجری، نام بلوچ در منابع مکتوب به چشم میخورد، هرچند دربارهی فرهنگ آنها اطلاعات زیادی درج نشده است. ظاهرا اصطلاح «بلوچستان»، از دورهی نادرشاه افشار به محدودهی مکران اطلاق شد.
سوزندوزی بلوچ را سوچِندوزی، بلوچیدوزی یا دَسدوچ نیز مینامند. مرسوم نیست که بلوچ، لباسی بدون سوزندوزیهای ظریف و گران قیمت به تن کند، برای همین هم دختران بلوچ از خردسالی هنر سوزندوزی را نسل به نسل از مادرانشان میآموزند. پوشش آنها در خانه، بیرون خانه، مجالس عزا و عروسی و جشنها، همین لباس سنتی مزین به بلوچیدوزیست.
این تلفیق شکیبایی، خلاقیت و هنر، که در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده و مهر اصالت یونسکو دارد در بیشتر نقاط سیستان و بلوچستان انجام میشود و راهی برای ارتزاق و معاش خانوادههای کم درآمد نیز هست. از مهمترین مراکز سوزندوزی میتوان به سراوان، اسپکه، نکوچ، قاسمآباد، بمپور، گشت، اسماعیلآباد، چانف، سرومیچ، ورکات، خاش، یاپخ، ایرندگان، مارندگان و زاهدان اشاره کرد.
تاریخچهی این هنر در منطقه چندان مشخص نیست. برخی آغاز صنعت پرورش کرم ابریشم و بافت پارچه از نخهای ابریشمی و سوزندوزی ظریف و پرکار را به اواخر دوران ساسانی و تجارت اسلاوهایی که از طریق جادهی ابریشم به منطقه آمده بودند نسبت میدهند، اما منابعی مانند شاهنامه و کارنامهی اردشیر بابکان از داستان کرم هفتواد در کرمان میگویند و داستان نبرد اردشیر را با او نقل میکنند. هرچند پژوهشگران این داستان را از نظر تاریخی به نبرد بهرام پنجم (بهرام گور) با پادشاه هفتالیان نسبت میدهند، اما نکتهی داستان، پرورش کرم ابریشم و وجود داشتن ابریشمبافی در کرمان در زمان ساسانی و احتمالا حتی اشکانیست. در کتاب «تاریخ سلاجقه» به ابریشم مکران اشاره شده و ظاهرا سوزندوزیها نخست با نخهای ابریشمی و روی پارچهی ابریشم انجام میشده است. سوزن دوزی _ سوزن دوزی بلوچ بلوچی دوزی نوار دوزی پریوار دوزی _ بلوچی _ بلوچی دوزی _ بلوچی اشهن _ بلوچی دوزی اشهن _ سوزن دوزی اشهن

احتمال دیگری که از نظر تاریخی برای این هنر مطرح است، تاثیر آن از تمدن کهن مِهرگَره است. تمدنی که از عصر نوسنگی (حدود 7000 ق.م) تا 2500 ق.م در شمال غرب هند، در بلوچستانِ پاکستان وجود داشته و سفالهای پیدا شده از محوطهی این تمدن، نقشمایههایی بسیار شبیه به نقشهای سوزندوزی بلوچ دارد.
فروشگاه اکسسوری و دکوری اُشهَن
کراوات سوزن دوزی _ شال سوزن دوزی طبق سفارش شما
سفارش دهید با زمان تعیین شده تجویل بگیرید
کراوات های سوزن دوزی شیک و لاکچری





نقوش مشابهی بر روی سفال محوطههای مختلف داخل و خارج از مرزهای فعلی ایران در اعصار کهن شناسایی شده که توجه دیرینهی مردمان را به نقوش هندسی و تزیینات نواری نشان میدهد.
مواد و ابزار سوزندوزی
1-سوزن (در زبان محلی سوچه): در انواع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
- سوزن شارپ: سوزنی نوک تیز با طول متوسط
- سوزن میانه یا بیتوین: با طول متوسط برای دوخت پارچههای ضخیم
- سوزن کرول: در شمارههای مختلف مختص گلدوزیست
- سوزن چنایل: برای دوخت روی پارچه ضخیم و درشت بافت
- سوزن دارنینگ یا رفو: بلند و مناسب دوخت درشت
- سوزن تاپستری: با نوک گرد، برای دوخت روی تورهای درشت
- سوزن منجوق دوزی: نازک و ظریف و انعطاف پذیر
2- قیچی (مقراض یا مگراض در زبان محلی): در اندازههای مختلف
3- انگشتانه (شستی): برای محافظت از انگشت و سرعت بخشیدن به کار
4- نخ: معمولا از جنس پنبه یا اکرلیک و ندرتا از جنس ابریشم است. کلافهای کوچک نخ D.M.C (دمسه) فرانسوی که با تنوع رنگی بالایی در بازار عرضه میشود، و همینطور نخهای پاکستانی برای دوخت پرطرفدارند.
5- پارچه: برای سهولت دوخت باید تار و پود مشخص، منظم و کاملا عمود بر هم داشته باشد، چرا که سوزندوز ماهر نقش را بر اساس شمارش تار و پود، و بدون الگوی از پیش کشیده شده، به صورت ذهنی پیاده میکند. در نتیجه ظرافت پارچه با پرکاربودن و ظریف بودن نقش هم مرتبط است. هرچند در گذشته از منسوجات ابریشمی برای این کار استفاده میشد، امروزه جنس پارچهی بلوچیدوزی غالبا کتان یا پنبه است و بخصوص از پارچهی شش تاری و پارچهی نخی گاندی که بافت ریزی دارد، برای دوخت استفاده میشود.
6- کارگاه رودوزی: گاه برای ثابت نگه داشتن پارچه به کار میرود.
7- اشیای تزیینی: آینه، پولک، منجوق و… که گاهی در برخی انواع دوخت به کار میروند
ترکیب رنگها در سوزندوزی بلوچ
در این هنر، به سه شکل از ترکیب رنگ نخها استفاده میشود:
- یک رنگ (قهوهای، سیاه یا سفید)
- دورنگ (مثلا قهوهای و قرمز)
- هفت رنگ (در اصل از طیفهای مختلفِ شش رنگ قرمز، سبز، قهوهای، سیاه، سفید و آبی در این دوخت استفاده میشود. شاید در گذر زمان یکی از رنگها حذف شده باشد)
ترتیب و ترکیب رنگها در هر منطقه متفاوت است و اهمیت بهسزایی در زیبایی و جلوهی نقوش دوخته شده دارد. بلوچهای مکران (مناطق جنوبی)، نقوش ریز و پُر و رنگهای گرمتر و تندتری را در دوخت به کار میبرند. بلوچهای مناطق شمالی (بلوچهای سرحدی) بیشتر از رنگ روشن و نقوش ساده استفاده میکنند، در حالیکه در مناطق مرزی، نقوش تحت تاثیر سوزندوزی پاکستان قرار میگیرد و میزان بیشتری آینه و پولک و … در آن یافت میشود.
در بلوچیدوزی، رنگها با قانون مشخصی با هم ترکیب میشوند. شالوده و اساس طرح اولیه، عمدتا با رنگ قرمز انجام میشود. ترتیب دوختن رنگها در دوخت هفت رنگ، به ترتیب با قهوهای، قرمز و سفید آغاز شده، فواصل قهوهای و قرمز با سبز و فاصلهی قرمز و سفید با آبی پر میشود. بین طرح سفید و قهوهای هم رنگ سیاه مینشیند و این تکرار در سرتاسر دوخت ادامه مییابد.
این رنگها به نوعی با باورهای عامیانهی مردم بلوچ نیز پیوند خورده است. به طور مثال گفته میشود شش رنگ نخی که روی آن اذکار خاصی خوانده شده باشد، نوعی حفاظ یا تعویذ دربرابر چشم زخم و نیروهای منفیست.
سوزن دوزی _ سوزن دوزی بلوچ بلوچی دوزی نوار دوزی پریوار دوزی _ بلوچی _ بلوچی دوزی _ بلوچی اشهن _ بلوچی دوزی اشهن _ سوزن دوزی اشهن _ محصولات سوزندوزی بلوچ
مراحل و نوع دوخت
بلوچیدوزی معمولا به دو شیوه صورت میگیرد، یا مستقیما بر روی پارچهی لباس دوخته میشود، و یا روی پارچهای جداگانهای انجام شده، و سپس بر روی لباس نصب میشود.
برای سوزندوزی، نخست پارچه را به اندازهی مناسب برش میزنند. سوزندوزان حرفهای بدون کشیدن طرح، کار دوخت را انجام میدهند اما مبتدیها طرح کلی را با یک رنگ نخ (معمولا سیاه) روی پارچه پیاده میکنند. به این عمل سیاهکاری گفته میشود. سپس فواصل خالی به وجود آمده را با دوخت رنگهای دیگر پر میکنند. گاهی کل کار توسط یک نفر انجام میگیرد و گاه توسط چند نفر، به گونهای که هر فرد دوخت یک رنگ را بر عهده میگیرد.
دوخت میتواند پرکار، میانکار یا کمکار باشد. از آنجا که تمام مراحل کار به صورت دستی انجام میشود، برای تولید آن مدت زمان زیادی لازم است که به نوع دوخت، نوع و اندازهی طرح، مهارت فرد، تولید انفرادی یا گروهی، و نوع پارچه و نخ بستگی دارد. هر چه پارچه ریزبافتتر باشد و نخ به کار رفته نازکتر، برای دوخت زمان بیشتری لازم است.
دوختها به صورت افقی انجام میشوند و تمام سوزندوزیها به صورت انواع زیگزاگهای ریز و درشت، دوخت کشباف، ریز بافت، درشت بافت و انواع دندانموشیست. از انواع مختلف دوختهای بلوچیدوزی میتوان به جَوَکدوزی (دوخت هفت و هشتی)، دوخت سراوانی (ترکیبی از زیگزاگ، دندان موشی و جَوَک)، کرمکدوزی، بست دوزی، گراف یا افغانیدوز (دوختی ساده شبیه شمارهدوزی)، آسانتانکه، پیتدوزی (نواردوزی)، چوتلدوزی، سیاهدوزی (با نوارهای باریک مشکی)، آینهدوزی، پریواردوزی یا پلیواردوزی، سکهدوزی و… اشاره کرد.
نقوش سوزندوزی:
حدود 50 تا 70 نقشمایه برای سوزندوزی بلوچ شناسایی شده که هر کدام نام خاصی دارد یا به تعداد تاری که برای دوختن آن به کار میرود نامیده میشود، مثلا برای دوختن نگارهی «موسوم»، شش تار پارچه به کار گرفته میشود و به همین دلیل، به این نقش ششتاری میگویند.
این نقوش بر پایهی خطوط راست، زیگزاگ و شکسته و اشکالی مانند مثلث، لوزی و مربع بنا شدهاند. نقوش متنوعی که در سوزندوزی بلوچ به کار میروند، هندسی و تجریدیاند و به خاطر ذهنی بودن، در حین کار قابلیت تغییر دارند. شاید پیشینهی زندگی عشایری این قوم، در رویکرد آنها به انتخاب نقوش ساده و هندسی و تجریدی، موثر باشد.
ویژگی دیگر این نقوش، ریتم و قرینهسازیست که در تمام سطح دوخت قابل مشاهده است. نکتهی مهم دیگر این که نقش انسان هرگز در نقوش استفاده نمیشود.
نگارههای این هنر را میتوان حدودا به این صورت دستهبندی کرد:
- طرحهای تاری: سهتاری، چهارتاری، ششتاری، هفتتاری و دهتاری
- طرحهای گلها و گیاهان: هرچند در این منطقه، گل زیاد دیده نمیشود، اما هنرمندان بلوچ از اشکال هندسی برای ساختن طرح گل استفاده میکنند. طرحهایی مانند گل سهر (گل سرخ)، گل بیلوار، گل گندمی، گل گنبدی، و…
- حیوانات: این نقوش میتوانند واقعگرایانه یا انتزاعی و برگرفته از ذهن هنرمند باشند. نقوشی مانند اسبگوش، مرغپر، مرغ و جوجه، بال کبوتر، چشم ماهی و…
- اعضای بدن: مانند طرح چَم مژه (چشم مژه)، چم بُروان (چشم ابرو)، پاد نُنُک (پای نوزاد) و…
- عناصر طبیعت: مانند نقوش ماه و روچ (ماه و خورشید)، و سات سهیلی (ستارهی سهیل)
- ابزار و وسایل: مانند طرح پلیوار پنکهای که شبیه پنکه است، یا نقش جَوَک که نام گردنبندی زنانه است.
نام نقش | تصویر نقش | توضیحات |
جَوَک | نام نوعی گردنبند است و به نوعی دوخت روی پارچههای ششتاری گفته میشود که به صورت لوزی در ابعاد مختلف است | |
روچ بَر گَوَرکَش | خطوطی متقاطع به صورت هفت و هشتی که میان دو خط موازی قرار دارند و از پشت پارچه دوخته میشوند. در سراوان به آن کَلا یا لاهاری میگویند | |
چَکَن | خطوط عمودی ریز به موازات هم بین دو خط موازی | |
جالار | خطوط موازی عمودی میان دو خط افقی در رنگهای مختلف. در سراوان و سرباز، جالَد گفته میشود | |
شیرازه شیرازَگ | طرحی به شکل خطوط مورب و موازی بین دو خط موازی که زایدههای منشعب از آن به هم وصل میشوند | |
بَتَنو بَتنُک | ترکیب شکل + و حرف H در دوخت | |
صباصبا | علامت < در ریاضی که با خطوط ریزی پوشیده شده است | |
چَم ماهی | نقشی شبیه چشم ماهی که زنجیروار در پی هم قرار دارد | |
مُرگ پانچ | نقشی شبیه به پای مرغ است | |
کِتّار پادَک | به معنی پای حشره است | |
کَپُّک | لوزیای که بر سه راس آن لوزی و بر راس دیگرش مثلثیست که با لوزیهای کوچک پر شده است | |
تاج پادشاه | شبیه تاجیست که از قسمت پایین به دو خط موازی متصل است | |
کُردَلُک | طرح مربعی که در دو گوشهی بالا و پایین و در قسمت پیشسینه به کار میرود و شامل نقوشیست که از خطوط عمود بر هم شکل میگیرد. در سراوان به این نقش کوهَلُک میگویند | |
گرءُهِل | یعنی بگیر و بگذار، که به معنی به کارگیری یکی در میان لوزیهاییست که به شکل 7 دوخته شده و درون آن با مربعهای ریز پوشیده میشود | |
دلبنده | به معنی دلبستگی به طرح است. چندضلعی که به دو خط موازی متصل است و بین خطوطش با گل و آینه تزیین میشود | |
شمس بانور | شمس به قطعه طلایی میگویند که به پیشانی عروس بلوچ بسته میشود. این نقش، برعکس همان شمس است که کنار گلبوتهای نقش شده است | |
گل چهار برگ | این نقش در سوزن دوزیهای پرکار استفاده میشود و گلی چهار برگ را به شکل هندسی نشان میدهد | |
کَتَروک | طرحی با دوخت ساده به شکل گل قاصدک | |
گل سهر | یا طرح گل سرخ، طرحی انتزاعی از یک گل با ساقه و برگ | |
گل هشت برگی | طرح انتزاعی یک گل، متشکل از هشت لوزی که در دل خود شکل لوزی دیگری را دارند | |
بال کبوتر | نقش مربعی که با فواصل معین روی اضلاع خطوطی متصل به مرکز دوخته میشود و جلوهای از بال کبوتر را نمایش میدهد | |
مرغ | طرحی انتزاعی و هندسی از مرغ | |
شتر | نقش انتزاعی و هندسی برگرفته از ردیفی از شترها | |
ماه و روچ | طرح ماه و خورشید |
محصولات سوزندوزی بلوچ
در بیشتر مناطق بلوچستان، چهار قطعهی سوزندوزی شده، زینتبخش لباس زنان بلوچ است:
- پیشسینه (در گویش محلی زیگ/ جیگ/ کریک/ بدنک): بالاتنهی لباس
- سرآستین (آستینگ/ آستانک/ آستونک): تکهی سرآستین
- دلپاوک (پاچکو/ پانچک): بخشی از سر پاچهی شلوار
- گوامتان ( گوپتان یا پندول): جیب لباس
بلوچیدوزی همچنین روی لبهی شال و روسری (سریگ)، چادر، روبالشی، رومیزی، روتختی، زیورآلات، کیف، دستمال، کراوات، کمربند، آباژور، بلوز، کوسن، جلد قرآن، سجاده و… نیز انجام میشود.
همانگونه که در گذشته آثار هنرمندانی چون مهتاب نوروزی، زرخاتون بلوچی، زینب نوروزی و … باعث رونق این هنر و اشتغالزایی در منطقه شده و پای سوزندوزی بلوچ را به عرصهی جهانی مد باز کرد، این هنر فاخر و اصیل که نشان فرهنگ کهن قوم بلوچ را در خود دارد، امروز هم میتواند با حمایت و توجه، جایگاه والایی در اشتغالزایی، توسعه و صادرات صنایعدستی و جذب گردشگر ایفا کند و حتی باعث دگرگونی صنعت مد و لباس ایرانی شود.
تمامی متن ها به صورت اختصاصی برای مجله سایت اشهن نوشته شده است در صورت کپی پیگرد قاونی از طریق پلیس فتا انجام خواهد شد.